Co nowego u naszych Firm Członkowskich

PHIG.pl » Co nowego u naszych Firm Członkowskich » SZEF KUCHNI RESTAURACJI HOTELU MAMAISON LE REGINA WARSAW - KUCHARZEM PRZYSZŁOŚCI

SZEF KUCHNI RESTAURACJI HOTELU MAMAISON LE REGINA WARSAW - KUCHARZEM PRZYSZŁOŚCI

Mamaison Hotel Le Regina Warsaw

  • Dodano 18 marca 2014
  • ·

PAWEŁ OSZCZYK – SZEF KUCHNI RESTAURACJI LA ROTISSERIE W HOTELU MAMAISON LE REGINA WARSAW - KUCHARZEM PRZYSZŁOŚCI

 

24 lutego 2014 Paweł Oszczyk został wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną nagrodą – Prix du Chef de l’Avenir – Kucharz Przyszłości. Wręczenie nagrody miało miejsce w restauracji La Rotisserie podczas lunchu przygotowanego przez laureata dla reprezentantów Polskiej Akademii Gastronomicznej oraz zaproszonych gości.

Szef kuchni restauracji La Rotisserie zaszczytne wyróżnienie odebrał z rąk prezydenta i założyciela Polskiej Akademii Gastronomicznej – Macieja Dobrzynieckiego oraz Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Bogdana Zdrojewskiego. Paweł znalazł się w gronie najlepszych szefów kuchni w Polsce. Dołączył do takich osobistości jak Karol Okrasa i Wojciech Modest Amaro – dotychczasowych laureatów tej nagrody.

Prix du Chef de l’Avenir wręczana jest przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną od 1996 roku. Otrzymują ją kucharze z całego świata, którzy zostali nominowani przez krajową, a następnie wyróżnieni przez Międzynarodową Akademię. Wyróżnienie to, zgodnie z misją i celami stowarzyszenia, świadczy o mistrzowskim poziomie dzieł kuchni narodowej oraz ma na celu ich promocję. 

Po informacji o wyróżnieniu Paweł Oszczyk mówił: „To dla mnie ogromny zaszczyt otrzymać tak prestiżowe wyróżnienie! Od dziesięciu lat wraz z moim zespołem stawiamy na najwyższą jakość oraz kreatywność i nietuzinkowość.  Cieszę się, że wciąż nam się to udaje. Otrzymanie takiej nagrody to znak, że możemy być przykładem dla innych.” 

Paweł kreuje restaurację La Rotisserie od samego jej początku – 2004 roku. Swoją kulinarną przygodę rozpoczął wyjeżdżając do Włoch, po skończeniu szkoły gastronomicznej, gdzie przez dwa lata zdobywał doświadczenie w rodzinnej restauracji z gwiazdką Michelin w Brescii. Po powrocie do kraju, swą pasję kontynuował w nowo otwartym hotelu Bristol, skąd odszedł po ponad dziesięciu latach do Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich. W 2004 roku związał się z butikowym hotelem Mamaison Hotel Le Regina Warsaw i po dziś dzień tworzy wspaniałe kreacje kulinarne w restauracji La Rotisserie.  

Polska Akademia Gastronomiczna  powstało w 2006 roku. Głównym jej celem, oprócz czuwania nad zdrowym i odpowiednim systemem żywienia, jest promowanie kuchni narodowej, bowiem ochrona regionalnej sztuki kulinarnej nabiera coraz większego znaczenia, szczególnie w erze globalizacji i unifikacji.

 

DODATKOWE INFORMACJE O MAMAISON HOTEL LE REGINA WARSAW

 

Mamaison Le Regina to elegancki, pięciogwiazdkowy hotel na warszawskiej Starówce. Posiada 61 indywidualnie zaprojektowanych pokoi, dwie sale konferencyjne oraz kameralną restaurację La Rotisserie, gdzie Szef Paweł Oszczyk serwuje autorskie specjały kuchni europejskiej w formie eleganckiego menu degustacyjnego.
W tygodniu zaprasza na trzydaniowy business lunch i kolacje degustacyjne, a w niedziele na pięciodaniowy Linner.

Więcej informacji na naszej stronie: www.rotisserie.com.pl

Jesteśmy na Facebook’u: http://www.facebook.com/MamaisonHotelLeReginaWarsaw

 

Joanna Błaszczak, Sales, Marketing & PR Specialist, T: 22 531 60 42, E:  jblaszczak@mamaison.com