Co nowego u naszych Firm Członkowskich

PHIG.pl » Co nowego u naszych Firm Członkowskich » KULINARNE SPOTKANIE SZEFÓW KUCHNI PAWŁA OSZCZYKA I GILLES GOUJON W RESTAURACJI LA ROTISSERIE W HOTELU LE REGINA

KULINARNE SPOTKANIE SZEFÓW KUCHNI PAWŁA OSZCZYKA I GILLES GOUJON W RESTAURACJI LA ROTISSERIE W HOTELU LE REGINA

Mamaison Hotel Le Regina Warsaw

  • Dodano 09 listopada 2015
  • ·

To była prawdziwa przyjemność gościć w hotelu Mamaison Le Regina osobowość świata kulinarnego, francuskiego szefa kuchni Gilles Goujon, który prowadzi w Fontjoncause we Francji restaurację L’Auberge de Vieux Puits. W 2009 roku prestiżowy przewodnik kulinarny, Gault&Millau, przyznał restauracji Szefa Goujon aż 19 punktów na 20 możliwych, rok później restauracja dostała 3 gwiazdki od Michelina – od tego czasu Szef Goujon jest jednym z 15 szefów na świecie, którzy mogą pochwalić się najwyższymi notami obu światowych przewodników. 

 

Szef Gilles Goujon przyleciał do Polski na specjalne zaproszenie Gault&Millau Polska. Wybór hotelu nie był przypadkowy – Le Regina słynie z genialnej restauracji prowadzonej przez znanego szefa Pawła Oszczyka. Szefowie Goujon i Oszczyk mieli niepowtarzalną okazję wymienić się w przyjacielskiej atmosferze bogatymi doświadczeniami kulinarnymi. Gilles Goujon hołduje w swojej kuchni produktom i recepturom francuskim, Paweł Oszczyk z kolei wykorzystuje w La Rotisserie wiele technik z francuskiej szkoły kulinarnej. Nasz Szef przybliżył z dumą wyjątkowość kuchni polskiej, nowe smaki i połączenia lub powracające, zapomniane produkty, które zaskoczyły francuskiego szefa i uczyniły z niego wielkiego fana polskich specjałów.

 

„Spotkania  z wybitnymi kolegami po fachu są nie tylko twórcze, ale przede wszystkim to świetna zabawa

i porozumienie bez słów w kwestiach zasadniczych, jak ogromny szacunek do produktów i stawianie na jakość. Za szefem Goujon stoi wieloletni warsztat i oczywiście doświadczenie. Mojemu utalentowanemu zespołowi udało się zaskoczyć go kilkoma polskimi specjałami – mówi szef kuchni restauracji La Rotisserie, Paweł Oszczyk.

Restauracja La Rotisserie znalazła się w zaszczytnym gronie najlepszych restauracji w Polsce w pierwszym wydaniu polskiej edycji przewodnika Gault&Millau 2015. Zdobyła w niej 2 symbole czapek i 14 punktów na 20 możliwych.

 

WIĘCEJ O RESTAURACJI LA ROTISSERIE

Kameralna restauracja La Rotisserie mieści się w butikowym Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. Szef Paweł Oszczyk przygotowuje autorskie specjały kuchni europejskiej w formie eleganckiego menu degustacyjnego.
W tygodniu zaprasza na trzydaniowy business lunch i kolacje degustacyjne z winami wybranymi przez hotelowego sommeliera, Andrzeja Strzelczyka, Mistrza Polski w latach 2012 i 2013. W każdą niedziele polecamy pięciodaniowy Linner. Latem restauracja powiększa się o romantyczne Patio – idealne miejsce zarówno na spotkania biznesowe, jak i przyjęcia rodzinne. W okresie świątecznym organizujemy przyjęcia i specjalne Linnery. Zapraszamy także do spędzenia z nami ostatniej nocy roku, podczas eleganckiej Kolacji Sylwestrowej.

 

SZEF PAWEŁ OSZCZYK
Paweł Oszczyk jest związany z Mamaison Le Regina Warsaw od początku istnienia hotelu (2004). Doświadczenie zawodowe zdobywał między innymi we Włoszech, gdzie przez ponad dwa lata pracował w uznanej restauracji Miramonti l'Altro (1* Michelin). Po powrocie do Polski rozpoczął ponad dziesięcioletnią współpracę z Le Royal Meridien Bristol Hotel. W 2001 roku związał się z prestiżowym Klubem Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich.

 

W 1995 roku Oszczyk brał udział w prestiżowym “Bocuse D’or”, a także w „Second Regional Contest of European Flavours 1997” we Francji, gdzie zdobył srebrny medal. 5 czerwca 2011, podczas ceremonii zamknięcia “Dining Guide Food Show”  w Budapeszcie, ogłoszono po raz pierwszy listę 10 Najlepszych Restauracji w Europie Środkowo-Wschodniej. La Rotisserie jest jedyną polską restauracją na tej prestiżowej liście. Na początku roku 2014 Paweł Oszczyk został uhonorowany przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną prestiżową nagrodą Prix du Chef de l’avenir – Kucharz Przyszłości.